Geen splitsing van het Britse eiland: Schotland blijft onderdeel van Groot-Brittannië, zo blijkt uit de uitslag van het referendum over onafhankelijkheid.

Een meerderheid van de Schotten heeft onafhankelijkheid van de Britse unie afgewezen. In het referendum dat donderdag werd gehouden koos 55,4 procent tegen afscheiding van Engeland en Wales. De cijfers zijn nog niet definitief; het district Highland heeft nog niet alle stemmen geteld.

De Schotse premier Alex Salmond heeft vrijdagochtend erkend dat de Schotten “op dit moment” niet onafhankelijk van Groot-Brittannië willen worden. ,”Ik accepteer dat oordeel van het volk en roep iedereen op hetzelfde te doen.”

De leider van de ‘yes’-campagne dankte de 1,6 miljoen Schotten die in het referendum afscheiding van de unie wel hebben gesteund. “Dat is een substantiële stem voor onafhankelijkheid van Schotland in de toekomst.”

Salmond noemde de opkomst van 86 procent “een van de hoogste in de democratische wereld”. ,,Er zijn tijdens de campagne beloftes gedaan en we verwachten dat die op korte termijn worden ingelost”, verwees hij naar toezeggingen uit Londen voor grotere bevoegdheden. ,,We gaan niet zomaar over tot de orde van de dag.”

De Britse premier David Cameron heeft vrijdagochtend de tegenstanders van onafhankelijkheid van Schotland gefeliciteerd met de winst van het referendum. Cameron deed dat tegen Alistair Darling, die de 'Better together'-campagne heeft aangevoerd.

Beurs van Londen opgelucht, pond stijgt

De Britse aandelenbeurs gaat vrijdag naar verwachting flink hoger openen, dankzij opluchting dat de Schotten tegen afscheiding van Groot-Brittannië hebben gestemd.

De openingsindicatoren wijzen op een plus van 1,2 procent voor de aandelenmarkt in Londen wanneer de handel later op de dag van start gaat.

De zorg op de markten over Schotse onafhankelijkheid is nu weg. Er zit een opluchtingsrally aan te komen'', aldus een marktanalist in Londen.

De Britse banken Royal Bank of Scotland (RBS) en Lloyds zullen waarschijnlijk in de lift zitten vrijdag. Zij hebben veel activiteiten in Schotland. RBS had eerder gezegd het hoofdkantoor uit Edinburgh te zullen verplaatsen als Schotland onafhankelijk zou worden.

De koers van het Britse pond sterling ging omhoog na de uitslagen. De Britse munt steeg met 0,7 procent naar 1,6525 dollar. Vorige week daalde het pond nog naar het laagste niveau in 10 maanden met een stand van 1,6501 dollar. Tegenover de euro bereikte het pond het hoogste punt in 2 jaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl